De Kaap

De Kaap is een voormalig kantoorpand met een oppervlak van 4500 m2 gelegen langs de Kaap Hoorndreef in de wijk Overvecht te Utrecht. Het gebouw is getransformeerd tot appartementengebouw en biedt plek aan 52 startersappartementen verdeeld over vijf verdiepingen. Op de begane grond behoudt het pand een kantoorfunctie. In opdracht van MidNed Projectontwikkeling is Architectenbureau StrandNL nauw betrokken geweest bij verschillende fasen van deze herbestemming.

Gebruiker 
Het pand had potentie woongebouw te worden voor studenten of starters. Na een uitgebreide studie en overleg met de gemeente is besloten startersappartementen te realiseren. Gebleken is dat appartementen met één of twee gescheiden slaapkamers een grote wens onder starters is.

Karakter
De grootste uitdaging binnen het ontwerpproces was identiteit en uitstraling geven aan het exterieur en interieur van het gebouw. Het pand moest ‘wonen’ uitstralen in plaats van ‘werken’. Hierdoor zijn aan de bestaande materialen van het pand vriendelijke materialen en kleuren toegevoegd. De keuzes die hieruit volgden zijn tot in alle ruimtes van het gebouw doorgevoerd. De meest opvallende toevoeging is het plaatsen van verticale glazen lamellen aan de gevel. Het pand onderscheidt zich zo van aangrenzende panden die nog wel hun kantoorfunctie hebben behouden. Op de twee penthouses na beschikken de appartementen niet over een eigen buitenruimte. Op de zesde etage is hiervoor een gezamenlijk dakterras gecreëerd. Voorzien van permanent buitenmeubilair en sedumbeplanting biedt het alle bewoners uitzicht over de stad.

Koper
Door de verkoop van De Kaap aan verhuurder Jebber zijn er in een ver gevorderd stadium van de ontwikkeling nog diverse wijzigingen doorgevoerd om zo de wensen van de nieuwe eigenaar in te passen in het ontwerp.

Pand
Het rechthoekige pand bestaat uit een betonnen vloerconstructie met een kolommenstructuur. De gevel is rondom voorzien van aluminium kozijnen en heeft een zwart gekleurde afwerking ter plaatse van de borstweringen. Een asymmetrisch gelegen betonnen kern bevat een lift en twee trappenhuizen. De gang rondom de kern biedt toegang naar de omliggende ruimten. Een deel van de gang is in de nieuwe situatie toegevoegd aan de kleinste appartementen. In verband met vluchtroutes is alsnog een rondgang gecreëerd door de bestaande liftpositie te verplaatsen en de betonnen kern door te breken. Bij het ontwerp van de appartementen is zeer veel aandacht besteed aan het creëren van efficiënte plattegronden waarbij gestreefd is naar optimaal gebruik van de vierkante meters, met veel aandacht voor wooncomfort. Kenmerkend voor alle appartementen in De Kaap is de grote hoeveelheid daglicht die binnentreedt en het ruime zicht naar buiten.

Bij de officiële opening
Gilbert Isabella, wethouder van o.a. Wonen: ‘Een snel project zoals De Kaap en de verhuur door middel van loting zijn essentieel om Utrechtse starters betaalbare woonruimte te bieden. Alle appartementen zijn aan starters verhuurd en meer dan de helft had een wachttijd bij Woningnet die lager ligt dan het gemiddelde van 8,5 jaar.’

In het Algemeen Dagblad
Daniel: ‘Ik ben er superblij mee. Ik heb lang in Utrecht gewoond en tijdens mijn studie woonde ik op kamers. Dat was, zoals dat meestal gaat, een woonkamer, slaapkamer en keuken ineen. Hier heb ik de ruimte: een woonkamer met open keuken, een aparte slaapkamer en een mooie moderne badkamer. Ik heb helemaal niet het idee dat ik in een kantoor woon. Je kunt overal naar buiten kijken, dat was op mijn studentenkamer wel anders. Een goed appartement in Utrecht is niet makkelijk te vinden. Ik ben er echt geweldig op vooruit gegaan.’

Janneke: ‘Ik kwam om te schilderen, maar dat hoefde niet, want het was bij de bouw al gedaan.’ Ivo Vermeent: ‘Morgen leggen we het laminaat en dan gaan we verhuizen. We zijn er echt heel blij mee.’ In De Utrechtse Internet Courant:

Jos: ‘Mijn buren wezen me op De Kaap. Ik was heel blij toen ik hoorde dat ik het appartement toegewezen kreeg.’ Eilander heeft net de sleutel van zijn appartement gekregen en is de woning aan het bekijken: ‘Het ziet er allemaal goed uit. Eigenlijk zie je niet meer terug dat het ooit een kantoorpand is geweest. Er staat een pilaar in de hoek van de kamer, maar meer zie je ook niet.’ Eilander was net twee maanden aan het zoeken naar een geschikte woning en komt vanuit Nijmegen: ‘Ik werkte wel al in Utrecht en moest elke dag 2 uur reizen, nu ben ik in tien minuten op mijn werk. De woning is ruim genoeg en woensdag ga ik alles in één keer verhuizen.’

Op de bovenste verdieping woont Mark met zijn vriendin Marleen: ‘Het uitzicht is hier geweldig. Vanochtend hebben we de sleutel gekregen en we zijn nu druk bezig. Een heel klusteam hebben we verzameld, eerst moet de vloer erin.’ 

‘Een goede zaak dat kantoorpanden getransformeerd worden naar bruikbare woningen’, vertelt Guido. Guido deelt een appartement samen met Luuk. ‘Ik had me ingeschreven maar werd uitgeloot, gelukkig werd Luuk wel ingeloot.’ Meijsen: ‘Ik had me ingeschreven via Woningnet en hoorde begin van de zomer dat ik de woning had gekregen. Eerst woonde ik op kamers in een studentenhuis; een hele verbetering dus.’

  • Jan van Foreest

    Jan van Foreest

    Ga hieronder direct naar de projectwebsite

    Lees meer